tisdag 8 november 2011

Fiskgratäng

 
Tisdagar = fisk och därför blev dagens middag fiskgratäng med potatismos och gröna ärtor till. Idag har vi inte gjort så mycket bara varit hemma. Jag har hunnit med att tvätta och städa. Det ska bli såå skönt att krypa ner i en renbäddad säng ikväll. Finns det nåt skönare än att krypa ner i renbäddad säng?

 
Här nedan följer receptet jag använde för att göra den mumsiga fiskgratängen.


 Ingredienser 4 port
600 gram fiskfiler (torsk)
2 msk smör
3 msk fiskbuljöng
200 gram räkor
2 knippa dill (finklippt)
Gratängsås
4dl grädde
2 tsk vetemjöl
2 st äggula
salt o peppar
Gratinering
Ost eller som jag gjorde lite ströbröd

Tillagning:

1. Skölj de färska fiskfiléerna, tina de djupfrysta eller skär det halvtinade fiskblocket i 2 cm tjocka skivor.
2. Smörj en ugnsfast form. Lägg fisken i formen och salta. Tillsätt fiskbuljongen och koka i 200 grader varm ugn i 10-15 minuter.
3. Gör gratängsåsen. Blanda grädden, mjölet och fiskspadet och hetta upp i 3 minuter. Tillsätt äggulan och kryddorna.
4. Lägg räkorna på fisken och slå såsen över. Strö på osten och gratinera i 250 grader varm ugn tills rätten är genomvarm och har fått fin färg. Garnera med dill.

Räkorna kan bytas ut mot musslor, svamp, ansjovis eller sparris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar